top of page
Leaves

Uzmanlık Alanları

Çocuk-Ergen-Ebeveyn Psikolojisi

Ebeveyn ve çocuk arasındaki etkileÅŸimi iyileÅŸtirmek, iletiÅŸimi kuvvetlendirmek, çocuklardaki dikkat eksikliÄŸi, hiperaktivite, öfke nöbetleri, saldırganlık, karşı çıkma, söz dinlememe, gibi birçok davranış problemini azaltmak, ve çocuÄŸun sosyal becerilerini ve iÅŸbirliÄŸini artırmak adına ebeveyn ve çocuklarla çalışmalar yapmaktadır.

​

Çalıştığı konulardan bazıları:

​

Anne-Baba Eğitimi ve Danışmanlığı

Bilimsel ebeveynlik becerileri

Çocuklarda Uyku Problemleri

Çocuklarda Yeme Problemleri

Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu (DEHB-ADHD)

Karşıt olma karşıt gelme bozukluğu (KOKGB-ODD)

Otizm Spektrum BozukluÄŸu (OSB-OSD)

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB-PTSD)

Kaygı Bozuklukları

Uyum Bozuklukları

Tuvalet eÄŸitimi

Kaka Tutma (Enkoprezi)

AÄŸlama ve Öfke Nöbetleri

Dikkat EksikliÄŸi

Dikkat Dağınıklığı

Saldırganlık

KardeÅŸ Kıskançlığı

Korku

Ä°natlaÅŸma

Çekingenlik

ÖÄŸrenme GüçlüÄŸü

Anksiyete

Okul zorlukları

Ergenlik Bunalımı

Travma

Boşanma Travması

Fobiler

BaÄŸlanma Problemleri

Sınav Kaygısı

Tırnak Yeme

Gelişim Bozuklukları

Sosyal Fobi

Aile Ä°çi Ä°letiÅŸim Sorunları

​

​

YetiÅŸkin Psikolojisi 

YetiÅŸkinlerle yaptığı çalışmalarda kaygı bozuklukları, fobiler, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, depresyon, stresle baÅŸa çıkma ve öfke kontrolü gibi çeÅŸitli konularda online terapi hizmeti vermektedir. 

​

Çalıştığı konulardan bazıları:

​

Majör Depresif Bozukluk

Panik Atak

​Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB-PTSD)

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Obsesif-Kompulsif Bozukluk

Depresyon

Stres

Özgüven Sorunu (Kendine Güven Sorunu)

Motivasyon EksikliÄŸi

Ä°liÅŸki Problemleri

Yas (Matem)

Aile ve Çift Terapisi

Çiftlerle ve ailelerle yaptığı çalışmalarda, kiÅŸilerarası iliÅŸkileri geliÅŸtirmeye yönelik online terapi hizmeti vermektedir. 

​

Çalıştığı konulardan bazıları:

​

Göç eden ailelere destek

Kişilerarası ilişkilerde bozukluklar

Tekrarlayan çatışmalar

Kopukluk duyguları

Cinsiyetle ilgili sorunlar

Dış stres faktörlerinden kaynaklanan zorluklar

Duygusal istismar, ihmal ve ÅŸiddet

Öfke kontrolü

Kıskançlık 

​

​

Ebeveyn-Çocuk EtkileÅŸim Terapisi 
(Parent-Child Interaction Therapy, PCIT)

Yüksek lisans sürecinde New York, Manhattan’da bulunan özel bir klinik olan Manhattan Psychology Group’ta, Uzman Çocuk, Ergen ve YetiÅŸkin PsikoloÄŸu Dr. Chelsey Rosen ve Dr. Erika Stapert süpervizyonluÄŸunda bir yıl süresince yaptığı stajda, hem teorik hem de pratikte tecrübe etme fırsatı bulduÄŸu Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) (Ebeveyn-Çocuk EtkileÅŸim Terapisi) alanında uzmanlaÅŸmıştır.

 

Yüksek lisans mezuniyeti sonrası, çocukların davranış sorunları ve bozukluklarının tedavisinde uluslararası alanda tanınan ve önde gelen çok saygın bir klinik araÅŸtırmacı olan Uzman Çocuk PsikoloÄŸu Dr. Steven Kurtz'den Ebeveyn-Çocuk EtkileÅŸim Terapisi (Parent-Child Interaction Therapy, PCIT) alanında New York, Manhattan'da yoÄŸun birebir bir eÄŸitim aldı.

 

Ebeveyn-Çocuk EtkileÅŸim Terapisi (Parent-Child Interaction Therapy, PCIT), yıkıcı davranış bozukluÄŸu olan 2-12 yaÅŸ arası küçük çocuklar için kanıta dayalı bir davranış tedavisidir. Genellikle küçük çocuklar için davranışsal tedavilerin "altın standardı" olarak adlandırılan PCIT’nin Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸu (DEHB/ADHD), KARÅžIT OLMA KARÅžI GELME BOZUKLUÄžU (KOKGB/ODD), Otizm Spektrum BozukluÄŸu (OSB/OSD) ve travması olan çocuklarda davranışı iyileÅŸtirdiÄŸi gösterilmiÅŸtir. PCIT uyarlamalarının, kaygısı olan küçük çocuklar için de etkili olduÄŸu gösterilmiÅŸtir. PCIT, ebeveynlere çocuklarıyla etkileÅŸime girerken ebeveynlik becerilerinin canlı koçluÄŸunu saÄŸlar. Ebeveynler, çocuklarının davranışlarına dikkat etme biçimlerini geliÅŸtirmek ve olumsuz davranışlara sınırlar koymak için tasarlanmış sıralı bir ÅŸekilde etkili ebeveynlik becerilerini öÄŸrenirler.

 

PCIT'in yapısı benzersizdir - ebeveyn ve çocuk bir "oyun odasında" otururken, terapist bitiÅŸik bir odada durur ve tek yönlü bir aynadan oyun odasına bakar. Çocukla oynarken, ebeveyn bir bluetooth veya kulaklık takar, böylece terapist ebeveyne gerçek zamanlı olarak belirli beceriler konusunda koçluk yapabilir. Bu benzersiz tedavi düzeni, telesaÄŸlık randevularına oldukça sorunsuz bir geçiÅŸ saÄŸlar. Aileler, evde video konferansı kurarak telesaÄŸlık tabanlı PCIT’ye katılabilir ve bir klinikteymiÅŸ gibi aynı koçluk ve geri bildirimi alabilirler. Ayrıca araÅŸtırmalar, telesaÄŸlık tabanlı PCIT’nin klinik tabanlı PCIT kadar etkili olduÄŸunu (hatta biraz daha etkili olduÄŸunu) göstermiÅŸtir.

 

Randevular genellikle haftalık olarak programlanır. Ebeveynlere, evde çocukları ile birlikte PCIT becerilerini uygulamaları için günlük "ev ödevi" verilir. PCIT, ebeveynlik becerileri sayesinde semptomların iyileÅŸtirilmesinde belirli kriterlere ulaÅŸmayı amaçlayan hedefe yönelik bir tedavidir. Birçok aile tedaviyi 12-20 seans arasında bitirebilmektedir. Tedaviyi bitiren aileler, yıkıcı davranışlar artarsa veya ebeveynler PCIT becerileriyle tekrar yola çıkmak isterse destek seansları alabilir.

​

​

​

PCIT Sonuçları:

​

​

PCIT'nin, geliÅŸmiÅŸ baÄŸlanma ve ebeveyn-çocuk iliÅŸkisi, artan hedef odaklı davranış ve azaltılmış olumsuz davranışlar dahil olmak üzere çocuk sonuçlarında bir dizi iyileÅŸtirmeyi saÄŸladığı gösterilmiÅŸtir. CDI ve PDI aÅŸamaları farklı ebeveynlik becerilerine odaklandığından, ebeveynler genellikle her aÅŸamada farklı sonuçlar görürler. CDI'da, çocuklar genellikle dikkat arama davranışında bir azalma ve ebeveyn-çocuk etkileÅŸimlerinde geliÅŸme gösterir; PDI'da çocuklar genellikle uyum, hayal kırıklığı toleransı ve kural çiÄŸneme davranışında büyük bir geliÅŸme gösterirler. Genel olarak, PCIT’nin aÅŸağıdakileri yaptığı gösterilmiÅŸtir:

 

  • Ebeveyn-çocuk iliÅŸkisini geliÅŸtirir

  • Ebeveynlik stresini azaltır

  • Komutlarla uyumluluÄŸu artırır

  • Hedefe yönelik davranışı artırır

  • Saldırganlığı ve duygusal düzensizliÄŸi iyileÅŸtirir

  • Tartışma, mızmızlanma, tutturma ve dikkat çekme davranışını azaltır

  • Dürtüsel davranışı azaltır

  • Benlik saygısını geliÅŸtirir

  • Oyun becerilerini artırır

  • Hayal kırıklığı toleransını iyileÅŸtirir

  • Görevlere dikkati artırır 

  • Ebeveynle güvenli bağı güçlendirir

  • Çocuk davranışlarını yönetmede ebeveyn güvenini artırır

​

​

 

Kaynaklar:

 

http://www.pcit.org/what-is-pcit.html

https://www.kurtzpsychology.com/behavior-problems/what-is-parent-child-interaction-therapy/

https://www.pocketpcit.com/

​

​

My Approach
bottom of page